Gerda Bergitta Nyrud

  • Født: 10. mars 1938
  • Død: 12. mars 2018

Velkommen til Gerda sin minneside.

Praktisk informasjon og minneord. Ønsker du å bestille blomster til begravelsen ring vår venn Louise hosA-blomster på telefon: 63 88 44 11./ ablomsterfetsund@gmail.com Hun skaper de vakreste dekorasjoner og vi har valgt hun til både bryllup, dåp og nå begravelse.

Etter begravelsen vil det være minnesamvær med mat og kaker på Bryn menighetshus. Alle som ønsker er velkommen.
(Kirkegårdsveien 7 , 1348 Rykkin ) Minneord: En vårdag, 10 mars 1938, kom Gerda Nyrud, f. Nilsen Ekerhovd, til verden i Fjell kommune på Sotra, og var pike nr 3 i en søskenflokk som tilslutt ble fire.
Hun var 2 år da krigen brøt ut, men livet ble ikke veldig annerledes på Ekerhovd selv om de bodde ved innseilingen mot Bergen. Det var rasjonering, men familien var selvberget og det var ingen kamphandlinger på øya. Hun fortalte Elin at tyskerne var litt skumle med våpen og uniform og bød barna på noe så eksotisk som sjokolade. Skinn var en luksusartikkel så skinn av steinbit ble brukt til sko og vesker. Gerda hadde sko av fiskeskinn, men disse var hun ikke glad i så de ble kun brukt når de dro til byen. Øya var et trygt lite samfunn å vokse opp i. Alle kjente alle og de tok vare på hverandre. Med seg hjemmefra fikk Gerda en sterk forankring i den kristne tro som hun tok med seg videre i livet.

Det kom bilvei inn på øya først på 60 tallet. All ferdsel før det gikk via sjøveien. Livet på gården var veldig morsomt om sommeren for barna kunne Gerda’s kusine Aud fortelle. Det var fullt kjør fra St.hans og til høsten. Alle hjalp til. Aud og Gerda hadde et nært forhold selv om kusinen bodde i byen. Aud husker at de var med på slåtten, hesjing og tilslutt få inn høy. Det ble syltet og saftet. Barna på landet hadde potetferie i tillegg noe bybarna ikke hadde og det var stor stas. Gerda og Aud løp ofte etter kattungene å la de i dukkevogn. Når det var for mange katter på gården gjemte de kattungene på låven i høyet for at de ikke skulle bli funnet og slått i hjel. Det var ekstra trist når kopplam måtte slaktes. Da gråt de begge samtidig som de spiste for mat måtte man ha. Siden det ikke var innlagt vann i hus og fjøs måtte de hentet vann i fjellet på sommeren når bekken ved huset var tom. Det var et kjærkomment avbrekk så barna tok gjerne på seg oppgaven med å ta med dyra til fjellet for å gi de drikke og koste seg med bær på vei opp samtidig. Det hendte også at de tjuvlånte båten og dro ute på kvelden og dorget. Når de ble eldre dro de på dans på Fjell ungdomshus. Det var flotte somre med mye gøy og latter.
Om vinteren levde familien av fiske og drev med handel på torget i Bergen.

Gerda var ungdom i etterkrigstiden. Det var trangt om penger å alle måtte ut å skaffe seg jobb når de var blitt konfirmert. Hun hadde flere jobber i Bergen før hun flyttet til Østlandet.
Trengereid fabrikk, sentralborddame, Brandt pelsforretning , hjelpepleierkurs i forsvaret.
Hun var veldig flott dame å se på og jobbet som modell en periode i arbeiderbladet og for Brandt pelsforretning.

I 1976 var Gerda og en venninne på Fleischer hotell på Voss der det skulle spilles opp til dans. På samme hotell var også Egil, som var der i forbindelse med en TV sending for NRK.
6 måneder etter var de gift å turen gikk videre til Oslo. I oktober 78 fikk de sin første datter Linda og september 80 kom Elin til verden. De bodde i Bergen på Ekerhovd fra 79-82 da Egil var stasjonert der for NRK før de igjen flyttet tilbake til Oslo.

Hytta i Valdres som Egil hadde bygd i 74 brukte familien masse. Om høsten ble det plukket multer og sopp. Alle koste seg på fjellet. Skisporet ble flittig brukt da jentene var små. Kvikk lunsj og appelsin var alltid med i sekken. Peiskos, kinasjakk og vri åtter sto også høyt i kurs.
Hver sommer reiste familien til Ekerhovd for å hjelpe til på gården selv om det ikke lenger var dyr der. Alle hjalp til for høyet måtte slås og vedlikehold gjøres.

I 85 flyttet familien fra Oslo til Bærum. Sammen med mange andre familier kom de flyttende til nybygde hus på Toppenhaug og barna løp mellom husene og var mye ute og lekte. Et nytt medlem kom til i husholdningen, En 9 md gammel golden retriver som het Caisy. Hun var langt ifra var lydig, men gav heldigvis også masse glede. Gerda gikk ned på butikken på Bærums verk med sekk på ryggen i mange år for å handle siden hun ikke hadde førerkort. Dette tok hun i en alder av 55 år. Dessverre mistet Gerda og Egil sin førstefødte i 86 og Egil fikk slag samme året. Han ble heldigvis bedre, trente seg opp igjen og fortsatte i jobben hos NRK.

Gerda begynte også å jobbe igjen da Elin begynte på på skolen. Hun var ansatt som hjemmehjelp i Bærum kommune, nærmere bestemt på Bekkestua. Dette var en jobb hun trivdes godt i og hun hadde flere faste brukere hun besøkte over mange år. Hun jobbet korte dager så hun var hjemme når Elin dro på skolen og tilbake når hun var ferdig. Gerda jobbet som hjemmehjelp helt til hun gikk av med pensjon.

Elin hadde alltid foreldre som var tilstede å kom aldri til tomt hus. Hun har alltid har visst at hun var et svært ønsket og elsket barn. Gerda og Egil har alltid stilt opp og tatt godt vare på datteren sin. I 98 ble Gerda enke. Etter Egils død fant Gerda ro og sjelefred på hytta å reiste gjerne opp med venninner. Hun var glad i å plukke multer på fjellet og kose seg i solveggen.
Det var tungt å miste livspartneren sin og Egil har vært svært savnet i alle år gikk livet videre og nye gleder kom til.

Mors venninne Lilian forteller at Gerda var en som forsto og lyttet. Hun var en sann venn som støttet og gav omsorg til de rundt seg. Døren var alltid åpen og de har hatt mange gode samtaler i årene som har gått. Det er ikke ofte noen lytter og hører hva du sier og denne egenskapen hadde hun.

Troen på Jesus var viktig for Gerda. Hun var aktivt med i Stabekk misjonskirke i mange år og dere som familie reiste bla. på sommerleir gjennom misjonskirken. På nattbordet hadde Gerda
sin Bibel og hun ba kveldsbønn hver kveld. De senere årene har hun hatt stor glede av å se på Visjon Norge. Høre på sangene og se på programmene. Gerda var en bestemt dame som hadde mange meninger. Hun var klar på det hun mente og sa gjerne i fra hvordan ting skulle være.

I 2009 ble hun mormor og med årene har hun blitt velsignet med 3 flotte barnebarn, Timian, Johannes og William, fått en snill svigersønn, Ivan, og en omsorgsfull svigerfamilie.
Barnebarn nr 4, en liten pike som er ventet i juni, gledet hun seg veldig over.
I 2013 hadde Gerda en hofteoperasjon. Dessverre ble hun dårlig til bens etter dette, men bodde hjemme helt til det siste. I alle år har hun hatt jevn telefonkontakt med søstrene i Bergen. Bursdag, jul, nyttår og 17 mai har blitt feiret sammen hos Elin og Ivan på Skedsmokorset. Senest forrige søndag var de på biltur sammen til Holmestrand. På torsdag for over en uke siden ble hun lagt inn på Bærum sykehus. Der oppdaget de et plagsomt brokk og det ble planlagt operasjon på lørdagen, på bursdagen til Gerda. Elin, Ivan og barna var på sykehuset og feiret bursdagen tidligere på dagen. Under forberedelsene til rutineinngrepet fikk Gerda komplikasjoner og hjertestans. Hun lå i kunstig koma fram til mandag morgen. Da var det dessverre ikke lenger noe håp om bedring og Gerda døde på Bærum sykehus mandag 12. Mars med Ivan og Elin hos seg. vi sitter igjen med savnet, men finner trøst i at hun ble tatt svært godt vare på de siste dagen på Bærum sykehus.